Berichten uit Arkin
Het programma opende met berichten uit Arkin:
Hoge score in de enquête “Great place to work”, TOP GGZ certificaat, Zorg Prestatiemodel en CAO verhoging, dat waren de thema’s van de RvB. Zij werd opgevolgd door Marjan Holla en Pim van Dongen (Mentrum) die het innovatieproject Virtual Reality presenteerden. Zij lieten zien dat de digitalisering de behandelkamer bereikt maar het is nog in ontwikkeling om de relevante therapeutische setting te kiezen voor de VR bril en om effectief te oefenen en te behandelen. Het project Digitale Zorg wordt met onderzoek ondersteund. De deelnemers werden uitgenodigd om in de pauze zelf te ervaren wat een VR bril doet. De belangstelling hiervoor was groot.
Daarna stonden drie externe sprekers Aletta Winsemius, Wies Verbeek en Frits de Lange op het programma met elk een eigen invalshoek op “wij veranderen mee”:
Aletta Winsemius – Raad voor de Volksgezond en Samenleving
Wij waren enigszins verrast te horen van Aletta Winsemius dat het maatschappelijke allegro “eigen schuld dikke bult” uit de jaren 90 in de komende jaren wordt herzien. Het adagio voor de komende jaren is “saamhorigheid, acceptatie en solidariteit”. Dat is volgens de Raad de toonzetting. Blijkbaar zijn er leringen getrokken uit de lockdown door het coronavirus. Voor ons pensionado’s is dat balsem op onze ziel. Straks zijn 1 op de 4 mensen nodig voor de zorg. De nadruk komt te liggen op zorgzame gemeenschappen. Bereid je dus voor op de toekomt in de leefomgeving door ruimte te maken voor ontmoeting en samen te werken met buurtbewoners. Ofwel: zorgen voor morgen.
Wies Verbeek – Journalist en schrijver
Wies Verbeek presenteerde enthousiast revolutionaire onderzoeksbevindingen. Elke 10 jaar komen er 2 tot 3 jaar aan levensverwachting bij. Het is gebleken dat 30 % van de genen en 70 % van de levensstijl bepalen hoe oud je wordt. Ouder worden kan een plezierige reis zijn. Dat betekent veel bewegen, nieuwsgierig blijven en betekenisvol ouder worden. Dat zijn maar drie bevindingen van haar lang wetenschappelijk onderzoek dat ze in haar boek helder en met praktische voorbeelden weergeeft. Wies komt op 101 bewezen tips voor een gezond lichaam en een gezonde geest middels: healthy aging. Koester het ouder worden. De deelnemers ontvingen na afloop haar boek: ´n Beetje leuk ouder worden.
Frits de Lange – Universiteit Groningen
Tenslotte legde Frits De Lange uit dat uit ethische perspectief er drie bijna tegenstrijdige scholen voor het oudere te onderscheiden zijn: actief en weerbaar versus aftakeling en isolement versus wijsheid en ego-transcendentie. Frits kiest in zijn boek Eindelijk Volwassen voor de derde school. Als ethicus legde hij uit dat we als samenleving nog geen goed scenario of school hebben voor een zinvolle oude dag. Hoe ronden we plezierig en waardig ons leven af?