Videobellen met je behandelaar

Wat heb ik nodig om te kunnen videobellen met mijn behandelaar?

Om te kunnen videobellen met uw behandelaar heeft u het volgende nodig:

  • Een persoonlijk e-mailadres
  • Een laptop, pc, tablet of telefoon die verbonden is met internet
  • Een webcam voor als u op een vaste pc videobelt. Laptops, smartphones en tablets hebben meestal een geïntegreerde camera
  • Een microfoon of headset voor als u op een vaste pc videobelt. Laptops, smartphones en tablets hebben meestal een geïntegreerde microfoon

Op welke manier kan ik videobellen met mijn behandelaar?

Uw behandelaar stuurt u per mail een uitnodiging om te videobellen via MS Teams. U kunt deelnemen op een laptop of pc via uw browser (bij voorkeur Edge of Chrome), of u downloadt de app.

Ook kunt u deelnemen op uw smartphone of tablet. Hiervoor dient u in de Play Store (Android) of App Store (iOS) de app Microsoft Teams te downloaden. U hoeft géén account aan te maken.

Hoe kan ik videobellen op de computer met mijn behandelaar?

Hoe kan ik videobellen op mijn telefoon of tablet met mijn behandelaar?

I don’t speak Dutch very well, do you have the instructions in English?

Hoe ontvang ik de uitnodiging voor videobellen met mijn behandelaar?

Uw behandelaar stuurt u een uitnodiging via de email. In de email staat een link Deelnemen aan Microsoft Teams-vergadering. Klik daar op het tijdstip van de afspraak, om deel te kunnen nemen. Vindt u de uitnodiging niet meer terug in uw email? Kijk dan in uw online agenda.

Mijn behandelaar heeft me een uitnodiging gestuurd om (wekelijks) te videobellen. Nadat ik de afspraak geaccepteerd heb, zie ik deze niet meer in mijn e-mail staan. Hoe vind ik deze afspraak terug?

Wanneer u een uitnodiging voor een (terugkerende) afspraak ontvangt, kunt u deze accepteren. Uw behandelaar weet zo dat u deelneemt aan de afspraak. Als u dit doet, dan verdwijnt de mail echter uit uw Postvak In en komt deze in uw verwijderde items terecht. Wilt u de afspraak terugvinden, kijk dan in de agenda die hoort bij uw e-mailadres. Door in de agenda op de afspraak te klikken, kunt u deelnemen aan het videobellen.

Waar moet ik rekening met houden tijdens het videobellen?
Zorg dat u goed te horen bent:

  • Gebruik een goed werkende microfoon of een headset.
  • Zet uw microfoon uit als u niet praat.
  • Gebruik een headset als er veel achtergrondgeluid is.

Zorg dat u goed zichtbaar bent:

  • Zet uw camera/webcam aan.
  • Ga recht voor de webcam zitten, zodat anderen u goed kunnen zien.
  • Houd rekening met dat wat achter u gebeurt ook zichtbaar kan zijn voor uw behandelaar.

Moet ik op wifi zitten als ik ga videobellen op mijn telefoon, of kan dat ook met mijn databundel?

U kunt beter ingelogd zijn op het wifi, dan dat u uw eigen databundel van uw telefoon gebruikt.

Videobellen kost namelijk veel data. Hierdoor bent u mogelijk snel door uw databundel heen, waardoor uw telefoonrekening hoger kan uitvallen.

Ik heb een iMac of Macbook, werkt videobellen daar hetzelfde op?

Met een iMac of Macbook kunt u gewoon videobellen met u behandelaar. U kunt deelnemen in de browser Chrome. Safari wordt op dit moment nog niet volledig ondersteund, maar het lijkt erop alsof u hier wel mee kan videobellen.

U kunt ook de app MS Teams downloaden, zodat u daarmee kunt videobellen. De minimale systeemeisen zijn Mac OS X 10.11 El Capitan of later.

Kunnen er andere mensen meekijken of -luisteren tijdens het videogesprek?

Nee, er kunnen geen anderen meekijken of -luisteren tijdens het gesprek, zonder dat u daarvan afweet. Als uw behandelaar ook anderen uitnodigt voor het gesprek, zal u hiervan altijd vooraf op de hoogte gebracht worden.

Let wel op uw eigen omgeving: als u belt in een ruimte waar andere mensen zitten, of spreekt u erg luid dan kunnen zij wel meekijken en/of luisteren.

Wordt mijn videogesprek opgenomen?

Nee, tenzij de behandelaar dit met u van te voren bespreekt. U krijgt altijd een melding boven in beeld als iemand het gesprek gaat opnemen. Dit kan dus niet stiekem gebeuren.

 

Problemen met beeld of geluid

Tijdens het videobellen kan mijn behandelaar me niet horen of zien

Controleer eerst of er een streep door het microfoon- of camera-icoon in het scherm staat. Als dit zo is, dan staat deze uitgeschakeld. Klik erop om uw microfoon of camera weer in te schakelen.

Is het betreffende icoontje grijs met een streep er doorheen en kunt u er niet op klikken? Dan staat uw microfoon of camera niet beschikbaar; deze is niet aangesloten of werkt niet.

Voor u gaat videobellen vraagt het programma u om toestemming voor het gebruik van uw microfoon en camera. Geeft u geen toestemming, dan werken uw microfoon en camera niet tijdens het videobellen en kan uw behandelaar u dus niet horen of zien. Via Start > Instellingen > Privacy kunt weer toestemming geven.
Heeft u wel toestemming gegeven, maar werkt het alsnog niet? Probeer dan een andere webcam aan te sluiten mocht uw camera niet werken, of gebruik een headset in het geval uw microfoon het niet doet.

Ik hoor continu een echo tijdens een gesprek.

Een echo ontstaat wanneer stemgeluid uit de luidspreker/headset weer de microfoon bereikt. Hoe minder geluid van uit de online vergadering uw microfoon bereikt, hoe beter, door bijvoorbeeld gebruik te maken van een headset. Als er meerdere mensen of veel achtergrondgeluid in de kamer aanwezig is, is een headset aan te bevelen.

Een alternatieve oplossing is om op momenten dat u niet spreekt uw microfoon uit te schakelen. Door in een actieve MS Teams vergadering met uw muiscursor door het venster te bewegen, verschijnen midden onder in het beeld een paar pictogrammen waarmee u uw microfoon (en camera) kunt in- en uitschakelen.

Ik zie maar negen mensen tijdens het beeldbellen, terwijl we met een grotere groep zijn.

MS Teams laat op dit moment helaas maar maximaal negen personen in een videogesprek zien. In beeld zijn de personen die (als laatst) aan het woord (geweest) zijn. Heeft u een tijdje niks gezegd, dan zien anderen alleen uw initialen onderaan de vergadering.

Tijdens een groepsgesprek zie ik maar één persoon in plaats van negen.

Mogelijk heeft u per ongeluk een van de deelnemers ‘vastgemaakt’. Klik met de rechtermuisknop op uw scherm en selecteer Deelnemer losmaken.
Staat er niemand vastgemaakt, maar heeft u toch dit probleem? Dan gebruikt u mogelijk MS Teams in de browser Google Chrome. Het alternatief is de browser Microsoft Edge gebruiken of de app MS Teams te downloaden.

 

Overige problemen met videobellen

Er wordt mij om inloggegevens gevraagd als ik wil videobellen, maar deze heb ik niet.

Om te kunnen videobellen met uw behandelaar hoeft u geen gebruikersnaam en/of wachtwoord in te vullen zodra u MS Teams opstart. U kunt deelnemen als gast.

Als u de app gedownload heeft op uw smartphone of laptop/pc, dan kan het zijn dat u op een inlogscherm terecht komt. Klik deze dan weg. Ga terug naar uw e-mail en klik op het linkje uit de uitnodiging van uw behandelaar om deel te nemen aan het videobellen. U komt dan in een scherm waarin u als gast kan deelnemen. U hoeft daar alleen uw naam in te voeren, waarna u kunt beginnen met videobellen.

Ik kan de app Microsoft Teams niet downloaden op mijn smartphone of tablet. Hoe kan dit?

Vermoedelijk is uw toestel verouderd. Probeer uw apparaat te updaten naar een nieuwe versie. Kan dit niet, probeer dan via een andere smartphone of tablet, of een PC of laptop te videobellen. Heeft u nog een Windows-telefoon, dan kunt u helaas niet de app MS Teams daarop installeren.

Heeft u geen ander apparaat ter beschikking? Neem dan contact op met uw behandelaar.

Voor mijn groepstherapie heb ik een uitnodiging voor Lifesize ontvangen. Hoe werkt dit?

Veel groepstherapieën worden op dit moment online gegeven. Middels videobellen ziet u uw behandelaar en andere deelnemers. Om deel te kunnen nemen aan de online groepstherapie stuurt uw behandelaar u daarom een link via het programma Lifesize.

In deze instructie wordt uitgelegd hoe u kunt deelnemen aan online groepstherapie via Lifesize.

Ik heb geen computer (met internet) en geen smartphone, maar mijn behandeling kan alleen doorgaan met videobellen.

Neem hierover contact op met uw behandelaar.

Ik heb een andere vraag over videobellen. Waar kan ik terecht?

Mocht u het antwoord op uw vraag/probleem niet vinden op deze pagina, neem dan contact op met uw behandelaar.

Staat uw vraag er niet tussen?

De Helpdesk Digitale Zorg is er voor alle digitale vragen die niet-medisch inhoudelijk zijn, maar wel ondersteunen bij digitaal contact met uw zorgverlener. U kunt hierbij denken aan vragen over beeldbellen of het inloggen bij het cliëntenportaal.

Wij zijn telefonisch te bereiken van maandag t/m vrijdag van 09.00 – 17.00 uur
op 085- 1304 575. Buiten kantoortijden heeft u de mogelijkheid de voicemail in te spreken en u wordt dan de eerstvolgende werkdag teruggebeld.

Of stuur een mail met uw vraag naar info@helpdeskdigitalezorg.nl. Ook mail wordt de eerstvolgende werkdag na ontvangst beantwoord.