Waarom is Arkin rookvrij?
Elk jaar sterven 20.000 mensen door roken. Rokers leven gemiddeld 13 jaar korter dan niet-rokers. Roken is ook een groot probleem voor mensen met psychische klachten. Zij roken vaker en meer dan gemiddeld. Roken kan ook invloed hebben op het verloop van psychische stoornissen en de werking van bepaalde psychofarmaca beïnvloeden.
Een rookvrije omgeving is beter voor de gezondheid van iedereen. Dit helpt medewerkers en cliënten om gezonder te leven. Door het ondertekenen van het preventieakkoord voor een rookvrije ggz in 2025 dragen we bij aan een rookvrije generatie in 2025.
Wat zijn de juridische kaders?
- Tabaks- en rookwarenwet: het is verplicht om in gezondheidsinstellingen een rookverbod te hebben. Sinds 1 juli 2021 is een rookruimte niet meer toegestaan in ggz-instellingen. Werkgevers moeten zorgen voor een rookverbod waar werknemers werken.
- Arbowet: werkgevers moeten zorgen voor een gezonde en veilige werkplek.
- Burgerlijk wetboek: werkgevers moeten werknemers beschermen tegen tabaksrook.
Waar kun je hulp krijgen om te stoppen met roken?
Vraag aan je behandelaar wat de mogelijkheden zijn en welke ondersteuning Arkin kan bieden.
Als je zelf aan de slag wilt:
- Voor kort advies over stoppen met roken, inclusief hulpmiddelen, kun je terecht bij de huisarts.
- Veel zorgverzekeraars vergoeden begeleiding om te stoppen met roken. Voor uitgebreide programma’s kun je kijken bij zorgaanbieders die met jouw zorgverzekering werken. Sinds 2020 hoef je geen eigen risico te betalen.
Goede informatieve websites
- Rookvrije Generatie – Lees wat je kunt doen voor een rookvrije generatie.
- Ikstopnu.nl – Hier vind je tips en motivatie om te stoppen met roken.
- Zelfhulp Tabak – Met Zelfhulp Tabak kun je anoniem en gratis stoppen met roken.
- Nicotinepleisters | 100% vergoed | Stoppen met roken – Lees hoe nicotinepleisters je kunnen helpen bij stoppen met roken.