Gezinsgericht werken is belangrijk. Want in een gezin met kwetsbaarheid voor mentale problemen is een hoger risico op het ontwikkelen van psychiatrische en verslavingsproblematiek bij ouders en kinderen. Ontdek op deze pagina wat gezinsgericht werken inhoudt.
Gezinsgericht werken
Wat is gezinsgericht werken?
Veel cliënten hebben in het leven een rol als ouder/verzorger. Aandacht voor de rol van de ouder in een behandeltraject vinden wij een belangrijk aspect van herstelondersteunende zorg. Wij weten dat een behandeltraject grote impact heeft op het mentaal welzijn van een gezin en op de potentiële kwetsbaarheid van kinderen later in hun leven.
In samenwerking met Levvel en het Amsterdam UMC hebben we de academische werkplaats ‘Gezinsgericht werken’ opgericht, gericht op het verbeteren van zorg voor gezinnen. Dit programma bevordert gezinsgericht werken door verschillende interventies, waaronder de kindcheck, ouder- en kindgesprekken, inzet van een expertisenetwerk en digitale ondersteuning.
Ons doel is om vroegtijdig gezinnen te identificeren die risico lopen op ernstige klachten, en hen te voorzien van gepaste interventies; van preventie tot behandeling. Gezinsgericht werken is integraal onderdeel van ons behandelbeleid, waarbij we streven naar het welzijn van het hele gezin.
Lees meer over gezinsgericht werken volgens het programma GEZieN.