Nieuwe depressie voorkomen

Voor wie?

De Preventieve Cognitieve Therapie is bedoeld voor mensen die behandeld zijn voor een depressie. Na herstel is er een grote kans op terugval. Bij mensen met een verhoogd risico kan dit oplopen tot 60-70% binnen 2 jaar. Waardoor een terugval wordt veroorzaakt is voor iedereen verschillend. Bij de één is langdurige stress een trigger, bij de ander slaaptekort of werkdruk. Daarom is het belangrijk dat als je ooit een depressie hebt gehad, je aandacht besteedt aan het voorkomen van een terugval. Bij de PCT leer je wat je zelf kunt doen om een terugval te voorkomen.

De PCT is bewezen effectief.

Inhoud

De Preventieve Cognitieve Therapie bestaat drie onderdelen:

  1. Je werkt aan het versterken van positieve denkpatronen en het verminderen van denkpatronen die je beperken.
  2. Je leert hoe je positieve gevoelens en ervaringen beter ‘op kunt slaan’ in je geheugen. Zo kan je deze positieve gevoelens namelijk ook weer terughalen uit je geheugen.
  3. Je maakt zelf een persoonlijk preventieplan. Je leert een terugval herkennen en krijgt handvatten om die eventuele terugval aan te pakken.

Na iedere behandelafspraak krijg je opdrachten mee waar je thuis mee aan de slag gaat. De opdrachten kosten je niet veel tijd, ongeveer 10 minuten per dag. Het is wel belangrijk de opdrachten te doen, zodat de therapie echt werkt. Bij iedere nieuwe afspraak bespreek je met je behandelaar hoe de opdracht is gegaan.

Aan het einde van de therapie heb je zelf een persoonlijk preventieplan gemaakt. Hierin staat wat je kunt doen wanneer je voelt dat je weer depressieve gevoelens of klachten krijgt.  Het doel van de therapie is dat je minder vaak en minder snel terug zal vallen in een depressie.

Praktische informatie

De Preventieve Cognitieve Therapie duurt 8 individuele sessies. Je kunt de PCT volgen op onze locaties in Zuid-Oost, Diemen, Centrum, Noord en West. Je huisarts kan je aanmelden voor deelname aan deze behandeling. Of meld je zelf aan (via Arkin BasisGGZ)