Gebruik VR-bril bij Mentrum

Mentrum zet op verschillende manieren de VR-bril in bij mensen met een ernstig psychiatrische aandoening. Bijvoorbeeld in de behandeling om op maat sociale situaties na te bootsen (VR-CGT) en om cliënten mee te nemen naar plekken die betekenisvol voor ze zijn (VR Wander). Maar VR is ook een goed middel ter ontspanning.

VR-CGT

Met het virtual reality behandelprogramma van CleVR kunnen cliënten in een virtuele wereld oefenen met situaties die zij moeilijk vinden. Onder begeleiding van een behandelaar en in een veilige gecontroleerde omgeving stappen zij de voor hen ‘onveilige’ wereld in. De behandelaar kijkt mee in de virtuele situatie en ziet hoe de cliënt zich hier gedraagt. De behandelaar kan direct inspelen op de situatie en deze steeds uitdagender maken of herhalen. Met de stemvervormer kan de behandelaar in de virtuele wereld met de cliënt praten. Het is mogelijk om maatwerkscenario’s per cliënt aan te bieden. Ook zijn er trainingen op het gebied van weerbaarheid en sociale vaardigheden mogelijk. Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat deze behandeling een positief resultaat biedt in de ggz.

VRelax

VRelax wordt regelmatig binnen onze kliniek gebruikt. Het helpt onze cliënten om gemakkelijker te ontspannen en het werkt ook erg goed als interventie tegen ‘craving’. VRelax is een wetenschappelijke virtual reality applicatie die is ontwikkeld door het Universitair Medisch Centrum Groningen. Het verlaagt het stressniveau bij onze cliënten en helpt ook bij klachten als angst en somberheid.

VR Wander

VR Wander is een applicatie die gebruikmaakt van Google Street View. Het 360-weergavekarakter van de populaire Street View-functionaliteit van Google leent zich heel goed voor virtual reality. Wij nemen met deze tool onze cliënten graag mee op reis naar plekken die voor hun betekenis hebben. Deze beelden kunnen verhalen losmaken en dit draagt bij aan een betere of soms zelfs verdieping in de behandelrelatie. Je ziet mensen opbloeien als we bijvoorbeeld door hun oude wijk lopen of naar hun geboorteplek of land gaan. Daarnaast leent VR Wander zich ook heel goed om te oefenen met volgende stappen bij het herstel. Denk bijvoorbeeld aan een kijkje nemen in de toekomstige woonomgeving.

Lees meer over Digitale Zorg en ervaringen van onze medewerkers.