Bernou over de online behandeling van de eetbuistoornis: BEDonline

Cognitive Behavioural Therapy- Enhanced (CBT-E) is een effectieve behandeling voor eetstoornissen. Novarum heeft een eHealth variant ontwikkeld van CBT-E: BEDonline. BEDonline wordt sinds 2019 aangeboden aan cliënten met een eetbuistoornis. Hiermee kunnen in dezelfde tijd meer cliënten behandeld worden. Dat is een uitkomst, zeker door de flinke stijging van het aantal mensen met eetstoornissen in coronatijd. Bernou Melisse, psycholoog bij Novarum vertelt er meer over in een interview.

Wat is een eetbuistoornis precies?
“Een eetbuistoornis is een psychische aandoening en wordt ook wel Binge Eating Disorder, afgekort BED, genoemd. Letterlijk

betekent Binge Eating: ‘verzwelgen in eten’. Deze eetstoornis heeft grote overeenkomsten met boulimia nervosa doordat mensen die eraan lijden regelmatig onbedwingbare eetbuien hebben. Het verschil is dat de drang ontbreekt om gewichtstoename te compenseren, bijvoorbeeld door braken, diëten, laxeren of overmatig sporten. Als gevolg hiervan kunnen mensen met een eetbuistoornis gewichtsproblemen ontwikkelen.”

Komt het veel voor?
“Het komt vaker voor dan anorexia en boulimia nervosa. Geschat wordt dat zo’n 2 procent van de samenleving aan de eetbuistoornis lijdt en dat daarbovenop nog zo’n 1,5 procent een eetstoornis heeft die er erg op lijkt. We zien ook dat een eetbuistoornis veel meer over alle lagen van de samenleving voorkomt. En vaker dan bij anorexia en boulimia hebben ook mannen er last van.”

Zien jullie een toename door corona?
“Zeker, we zien sinds de coronacrisis een flinke stijging van het aantal mensen met eetstoornissen. We merken ook dat de mensen die zich bij ons aanmelden, ernstigere varianten hebben dan voorheen. Hoe dat komt, is moeilijk te zeggen omdat we het zelf niet hebben onderzocht, maar wat we hebben gezien is dat mensen met name door de vele lockdowns überhaupt meer psychologische en psychiatrische problemen hebben.”

Jullie hebben al in 2019 BEDonline ontwikkeld, kun je daar meer over vertellen?
“BEDonline is gebaseerd op de bewezen effectieve behandeling Cognitive Behaviour Therapy Enhanced (CBT-E) ontwikkeld door Christopher Fairburn. Dat is een toonaangevende behandeling voor het verminderen van eetbuien. Wij hebben deze omgezet in een e-health behandeling omdat we daar veel meer mensen tegelijk mee kunnen helpen. Bovendien hebben juist mensen met een eetbuistoornis baat bij therapie op afstand. Uit verschillende onderzoeken komt namelijk naar voren dat een e-health behandeling voor mensen met veel zelf-stigma effectiever is dan, of toch zeker niet onderdoet voor, een reguliere behandeling.” Daarnaast blijkt ook uit verschillende onderzoeken dat het effect van behandeling ook op lange termijn werkt en dat een bij een eHealth behandeling cliënten het herstel meer aan zichzelf wijten in plaats van aan de behandelaar.

Wat zijn de voordelen van een online behandeling?
“Geen reistijd en reiskosten meer, behandeling vanuit de eigen omgeving en makkelijker te combineren met werk, voldoende zelfstandigheid en goede begeleiding van een gespecialiseerde behandelaar. Door de zelfstandigheid van het programma kunnen cliënten in hun eigen tijd werken aan het overwinnen van hun eetbuien, met het niveau wat je mag verwachten van Novarum. Ook voor Arkin is dit een goede oplossing omdat een online behandeling minder tijd en geld kost dan een face-to-face behandeling. Het grootste voordeel hiervan is dat de wachttijden flink verkort kunnen worden, en hier heeft de cliënt uiteraard ook weer baat bij. “

Hoe ziet BEDonline er precies uit?
“Patiënten volgen dertien weken lang, wanneer het hen uitkomt, het online behandelprogramma met dagelijkse opdrachten. Eens per week videobellen ze live met hun behandelaar om te bespreken waar ze tegenaan lopen. Tijdens de behandeling leren we mensen om hun zelfwaardering te halen uit andere dingen dan hun figuur. Je bént niet je gewicht of je figuur, net zomin als je je schoenmaat bent. In de therapie leren ze ook van de eetbuien af te komen. Dan stabiliseert het gewicht en komen ze in ieder geval niet méér aan.”

Is afvallen wel een doel van de behandeling?
“Nee, juist niet. Als je wilt afvallen, moet je minder eten dan je verbruikt en dat vergroot juist weer de kans op eetbuien. We zien wel dat mensen vaak een grote wens hebben om af te vallen, en die wens mag er zijn, maar tijdens de therapie mogen ze daar niet naar leven. Bovendien veroorzaken eetbuien veel meer gezondheidsschade dan overgewicht. Er is dus veel meer gezondheidswinst te halen met eetbuivrij worden dan met afvallen.”

Lees hier het interview met een cliënt die de online behandeling volgde. Voor meer informatie over BEDonline klik hier <https://novarum.nl/eetproblemen/wat-is-een-eetbuistoornis/behandeling-eetbuistoornis/> en kijk hier de Arkin College Tour terug waar Bernou Melisse vertelde over BEDonline <https://youtu.be/ggtzDlTf70U>