Thema: Zingeving

Wat betekent het om ouder te worden? Hoe kijk je aan tegen het ouder worden? Is het continuïteit of een nieuw tijdperk? Is ouderdom een kwetsbare levensfase? Wat beweegt je?

Deze vraag stond centraal in de workshop zingeving. De meeste aanwezigen ervaren vooral continuïteit met hun werkende bestaan. Ze zijn blij om geen volle agenda meer te hebben en maken eigen keuzes, maar blijven het liefst actief. Een zinvol bestaan is een druk en betrokken bestaan. Volop meedraaien in de samenleving. Dat ligt ook voor de hand bij Arkin-pensionado’s. Niet voor niets kozen ze voor een sociaal beroep. Eenmaal met pensioen zijn deze idealen niet gaan rusten. Er wordt soms ook nog doorgewerkt binnen Arkin; anderen zijn weer druk met vrijwilligerswerk; hebben een stichting opgericht of geven mantelzorg. Natuurlijk is er wel zorg om de eigen gezondheid -zowel mentaal als fysiek. Er wordt veel gesport, gewandeld en gezond geleefd. Maar er wordt nog weinig gesproken en gedacht over kwetsbaarheid en afhankelijkheid.

Ook dat brengt ouderdom met je mee – hoe ga je dan om met je dagen? Nog ver van het bed, voor de meesten. Toch zijn sommigen al wel bezig met momenten van bezinning en reflectie. Een middag even niemand zien; tijd nemen voor het verwerken van verlies en dierbaren. Misschien is daarom het boek van Frits de Lange een mooi cadeau: Eindelijk volwassen; de wijsheid van de tweede levenshelft. Deze filosoof en ethicus vindt – anders dan onze cultuur suggereert-  vitaliteit niet de kern van een zinvol leven. De waarde van ouder worden ligt elders: in wijs worden. Het kennen van je grenzen; het relativeren van jezelf; je tijd en energie geven aan anderen. Een mooi en wenkend perspectief.

Lees meer over de andere thema’s: