Mentrum sponsort filmfestival geestelijke gezondheid

Van 1 tot en met 15 februari wordt er in onder andere Amsterdam en Utrecht het Dutch Global Health Film Festival georganiseerd. Dit jaar in het bijzonder is het thema: geestelijke gezondheid. Rembrant Aarts, manager behandelzaken en psychiater bij Mentrum, modereert twee films: ‘La Maladie Dum Demon’ (1 februari in Utrecht) en ‘Neighbors’ (8 februari in Amsterdam). “Ik vind het belangrijk om mij in te zetten voor de zichtbaarheid van de psychiatrie. Het is belangrijk dat we in het publieke domein de positieve kanten laten zien.

La Maladie Dum Demon (De Demonenziekte): In veel West-Afrikaanse gemeenschappen worden inwoners met geestesziekten en epilepsie niet geholpen. Eén pastoor besloot om deze mensen wel te helpen en zette hiermee de eerste revolutionaire hulporganisatie in Afrika op. Rembrant: “Een interessante film omdat het gaat over transculturele psychiatrie. Een mooie kans om aandacht te vestigen op de unieke uitdagingen die hierbij spelen”

Neighbors is een documentaire waarin mensen met psychische problemen, die jarenlang geïsoleerd hebben geleefd, proberen hun leven weer op de rails te krijgen. Rembrant “Neighbors gaat echt over ambulantisering, en de patiënt centraal stellen in hun eigen omgeving. Het is een heel actueel thema, ook bij Mentrum.”

Destigmatisering
Het Global Health Film Festival is een initiatief waarmee gezondheidsthema’s aangekaart worden door middel van film. Mentrum is dit jaar sponsor omdat de films een rijker beeld laten zien van de geestelijke gezondheidszorg en helpen bij de destigmatisering van dit onderwerp.

Je kunt nog tickets kopen voor de voorstelling in Amsterdam. Deze zijn via de site van Dutch Global Health Film Festival.