Jessica Villerius maakt documentaire over shocktherapie bij Inforsa

Documentairemaker Jessica Villerius (winnaar Gouden Televizier-Ring 2021), heeft de afgelopen twee jaar patiënten van Inforsa gevolgd die elektroconvulsietherapie (ECT) ondergaan. Haar documentaire ‘Shocktherapie bij Schizofrenie’ is vanaf 16 maart te zien bij Videoland.

In een van onze hoog-beveiligde klinieken van Inforsa wordt ECT op kleine schaal toegepast bij mensen met schizofrenie. Het gaat om cliënten wiens leven door deze aandoening ernstig beperkt wordt, en die vaak een gevaar zijn voor zichzelf of hun omgeving. De behandeling wordt toegepast als alle andere behandelingen niet aanslaan.

ECT wekt met stroomstoten een soort epileptische aanval op in de hersenen. Het is een erkende behandeling die is omschreven in de landelijke richtlijn van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) en alleen plaatsvindt in gespecialiseerde ECT-centra. Desondanks blijft het een controversiële therapie.

Villerius volgt voor haar documentaire twee patiënten van Inforsa die deze therapie ondergaan en stelt daarbij de vraag: ‘shocktherapie, zin of onzin?’ Ze onderzoekt of ECT een verbetering in de situatie van de patiënt vormt. Vanaf woensdag 16 maart is haar documentaire ‘Shocktherapie bij Schizofrenie’ bij Videoland te zien.

Beeld: RTL / Videoland