Webinar: KOPP/KOV onder de aandacht

Volwassen KOPP/KOV* is een doelgroep binnen de geestelijke gezondheidszorg die nu nog te vaak vergeten wordt. Helaas zijn er van volwassen KOPP geen cijfers bekend, maar wel weten we dat er in Nederland jaarlijks bij 405.000 ouders een psychische stoornis en/of verslavingsziekte wordt gediagnosticeerd. Deze ouders hebben samen 577.000 kinderen onder de 18 jaar. Je kunt je op basis van deze cijfers voorstellen, dat de KOPP/KOV-doelgroep erg groot is.

Bij Arkin worden circa 35.000 mensen per jaar behandeld. Veel van hen zijn ook KOPP/KOV of ouder en hun gezinnen krijgen te maken met de gevolgen van een psychische ontregeling. Deze gezinnen en hun naasten hebben extra steun en aandacht nodig. We weten dat naasten van mensen met psychische problemen meer overbelasting ervaren dan mantelzorgers in het algemeen. Bijna 80% heeft regelmatig gevoelens van machteloosheid en verdriet. Kinderen van ouders met psychische problemen hebben een grotere kwetsbaarheid om zelf een psychische ontregeling te ontwikkelen.

De KOPP/KOV-volwassene is niet altijd goed zichtbaar. Bij deze doelgroep kunnen onduidelijke klachten duiden op KOPP/KOV-problematiek, ook herkennen hulpverleners niet altijd de problematiek waardoor mensen vaak niet de juiste hulp krijgen. Uit eigen ervaringsverhalen van KOPP/KOV-volwassenen kwam dit gemis sterk naar voren. De behoefte om gezien en gehoord te worden is groot. Kortom, aandacht voor volwassen KOPP/KOV is van groot belang.

Programma

In een uurtje praten we je bij over hoe de signalen van KOPP/KOV-problematiek bij volwassenen herkend kunnen worden, de juiste vragen stellen en het gesprek aangaan. Na afloop ontvang je gratis per mail het boekje “Negen ervaringsverhalen van volwassen KOPP”.

Deze webinar wordt verzorgd door preventiemedewerkers Mariette de Brouwer en Daisy Tempera Leal.

Datum en tijd: Dinsdag 11 oktober 2022 van 14:30 – 15:30
Locatie: via MS Teams.
Aanmelden kan via: preventie@arkin.nl
Na aanmelding ontvang je de link naar de meeting via het e-mailadres.

 

*KOPP/KOV: Kinderen Ouders Psychische Problemen/Kinderen Ouders met een Verslaving